Scroll to top

Lauren Bacall og Humphrey Bogart: Filmene & kærlighedshistorien


Tirsdag d. 04. Juni 2024 kl. 19.00

Lauren Bacall og Humphrey Bogart: Filmene & kærlighedshistorien

Har man sagt Lauren Bacall, har man også sagt Humphrey Bogart, hvilket forfatter, foredragsholder, musiker og kulturskribent Thomas Vilhelm stiller skarpt på i fortællingen om dette legendariske og celebre Hollywood par i anledning af Bacalls 100 årsdag i 2024 og 80-året for deres første filmsamarbejde i Howard Hawks romantiske krigsdrama To Have and Have Not (1944).

2024 markerer ligeledes, at det er 10 år siden, Lauren Bacall gik bort i en alder af 89 efter at have været aktiv i sin metier til det allersidste. Der er således meget at fejre og mindes, især når det gælder deres samspil i Howard Hawks film noir hovedværk The Big Sleep (Sternwood-mysteriet, 1946). Parret blev gift året før, en begivenhed der vakte betydelig opsigt ikke mindst grundet aldersforskellen mellem dem på 25 år.

Bacall og Bogart nåede sammen at indspille fire film, som udgør rygraden i beretningen om denne ikoniske konstellation, der gennemlevede op- og nedture i et ægteskab, der trods megen tumult holdt frem til Bogarts død i 1957. Ti år forinden kunne de opleves i Delmer Daves’ stilfulde noir thriller Dark Passage, der understregede deres stærke udstråling og erotiske tiltrækningskraft i biografmørket.

Det kom til udtryk igen i John Hustons Key Largo (1948), hvor Bogart træder i karakter overfor gangsteren Edward G. Robinson og hans håndlangere i håb om at genforenes med Lauren Bacalls fortryllende karakter Nora Temple. Key Largo blev således deres fælles slutpunkt, men de fortsatte hver for sig med succes i eget navn, hvilket ridses op under Vilhelms gennemgang.

Og der er tilmed en dansk filmhistorisk vinkel på Lauren Bacalls imponerende karriere, idet hun ses i Lars von Triers stjernebesatte og avantgardistiske ‘kridtstregsdramaer’ Dogville (2003) og Manderlay (2005), som Vilhelm også når omkring i sit foredrag krydret med klip, der for en kort stund genskaber fortidens magi og lader Bacall komme til orde, en velformuleret kvinde med pondus og klare statements i enhver interview situation.

Kom og vær med til et par spændende og fascinerende timer i de største stjerners tegn, hvor drømme, følelser og heltemod udleves og iscenesættes i de klassiske fortællinger, mens beskueren danner sine egne billeder i den indre biograf.

Dato: Tirsdag d. 04. Juni 2024
Tidspunkt: Kl. 19.00
Adresse: UBN, Asylgade 3, 5000 Odense C
Pris: kr. 299,-

Billetprisen er inkl. en UBN Burger med pommes frites